Wat je kindertijd je leerde over gevoelens daar zijn veel mensen zich niet bewust van, terwijl hier een belangrijk patroon ontstaat.
Het praten over gevoelens lijkt voor sommigen zo natuurlijk als ademhalen, terwijl het voor anderen voelt als een moeilijke opdracht. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat de manier waarop je over je gevoelens praat (of juist niet) vaak terug te leiden is naar je opvoeding. Hoe je als kind leerde omgaan met emoties, heeft een grote invloed op hoe je dat nu als volwassene doet.
Wat Heeft Opvoeding Hiermee Te Maken?
Van jongs af aan leren we hoe we met emoties moeten omgaan, en dit leerproces begint thuis. De manier waarop je ouders of verzorgers over gevoelens spraken (of niet spraken) en hoe ze reageerden op jouw emoties, heeft waarschijnlijk een blijvende invloed gehad op jouw emotionele vaardigheden.
1. Het Voorbeeld van Je Ouders:
Als je ouders open waren over hun gevoelens en emoties in het gezin regelmatig besproken werden, is de kans groot dat je nu makkelijker je eigen gevoelens kunt uiten. Je hebt waarschijnlijk geleerd dat het oké is om te praten over wat je voelt en dat emoties niet iets zijn om te verbergen.
Aan de andere kant, als emoties thuis werden weggestopt of afgedaan als onbelangrijk, kan het zijn dat je nu moeite hebt om over je gevoelens te praten. Misschien heb je geleerd om emoties binnen te houden of ze te negeren, omdat dat was wat je als kind zag en ervaarde.
2. Emotionele Veiligheid:
Kinderen voelen zich veilig om hun gevoelens te uiten als ze weten dat hun emoties serieus worden genomen en begrepen. Als je als kind het gevoel had dat je emoties werden erkend en gewaardeerd, zal je waarschijnlijk ook als volwassene makkelijker over je gevoelens praten. Maar als je emoties als kind werden afgewezen of niet serieus genomen, kan het zijn dat je nu moeite hebt om je gevoelens te delen, uit angst voor afwijzing of onbegrip.
3. Leren Door Ervaring:
Hoe je als kind leerde omgaan met emoties is vaak de basis voor hoe je dat als volwassene doet. Als je ouders je actief leerden om over je gevoelens te praten en je daarbij steunden, heb je waarschijnlijk de tools ontwikkeld om dat nu ook te doen. Maar als emoties niet werden besproken of juist werden ontmoedigd, kan het zijn dat je nu niet weet hoe je met die gevoelens moet omgaan of ze moeilijk vindt om onder woorden te brengen.
Wat Betekent Dit Voor Jou Nu?
Nu je volwassen bent, is het belangrijk om te begrijpen dat de manier waarop je met gevoelens omgaat, diep geworteld kan zijn in je opvoeding. Dit betekent niet dat je voor altijd vastzit aan deze patronen, maar het kan wel helpen om te begrijpen waar je uitdagingen vandaan komen.
1. Zelfreflectie: Neem de tijd om te reflecteren op hoe emoties in je gezin van herkomst werden behandeld. Dit kan je inzicht geven in waarom je het moeilijk vindt om over gevoelens te praten, of waarom je er juist makkelijk over bent.
2. Leer Nieuwe Vaardigheden: Het goede nieuws is dat je altijd nieuwe manieren kunt leren om met emoties om te gaan. Door bewust te oefenen in het praten over gevoelens, kun je stap voor stap meer openheid creëren in je relaties.
3. Geef het Door aan de Volgende Generatie: Als je zelf kinderen hebt, kun je proberen om hen een veilige plek te bieden waar emoties worden erkend en besproken. Zo geef je hen de emotionele tools mee die ze nodig hebben om als volwassene makkelijker over hun gevoelens te praten.
Conclusie: Je Opvoeding is Niet Het Einde
De manier waarop je als kind leerde omgaan met gevoelens heeft een grote invloed op hoe je dat nu als volwassene doet. Maar dat betekent niet dat je niet kunt veranderen. Door bewust te worden van de patronen die je hebt meegekregen en door actief te werken aan het verbeteren van je emotionele vaardigheden, kun je leren om beter en opener over gevoelens te praten. En dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je relaties en je eventuele kinderen.
Willen jullie nou meer leren over ouderlijke patronen en de invloed op jullie relatie? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking via http://www.relatietherapiemonarch.nl