Wie heeft de afstandsbediening gezien? Survivalgids voor het samengestelde gezin 🙂
Stel je voor: een rustig weekend, iedereen hangt op de bank… en plots begint de ruzie om de afstandsbediening. Kind 1 wil Netflix, kind 2 wil gamen, jij wil een serie kijken en je nieuwe partner die rent naar boven en zondert zich af.
Welkom in het samengestelde gezin!
Spanningen
Spanningen in een samengesteld gezin horen er nou eenmaal bij. Je zet meerdere huishoudens, regels en gewoontes bij elkaar en verwacht een vloeiende harmonie. (dat dacht je tenminste) Maar dat besef komt pas na minstens vijf mislukte familiediners en een kapotte vaatwasser. Het mooie is: je leert snel dat humor de basis is van meer verbinding en dit brengt luchtigheid
De gouden regel
Over regels gesproken, hoe stel je die überhaupt op zonder weerstand te krijgen? Het draait allemaal om de kunst van ‘onderhandelen’ een soort gezinsvergadering waarbij iedereen zijn zegje kan doen, (of zoals hondjes zijn plasje ) en jij stilletjes hoopt dat er harmonie gaat komen . Je partner heeft waarschijnlijk een andere opvoedstijl dan jij, en de kinderen weten dit en spelen dit maar al te graag tegen elkaar uit. (Yess weer gewonnen) Verwacht dus coalitievorming zoals in de politiek. Eén gouden tip (oké, toch een tip, maar met liefde): laat iedereen, inclusief de kids, hun zegje doen. Als ze zelf mee mogen beslissen, voelen ze zich tenminste gehoord… zelfs als dat betekent dat er ‘pannenkoekendag’ op dinsdag wordt ingevoerd.
Acceptatie
Dan is er nog de kwestie van je nieuwe partner en de kinderen. Je partner wordt niet automatisch ontvangen met vlaggen en ballonnen. Meer met een schuin oog en het subtiele “Jij bent niet mijn vader/moeder”. Ach ja, het hoort erbij. De truc is om geduldig te blijven. De kinderen zullen, net als een kat die je als nieuw meubilair binnenbrengt, de nieuwe partner in eerste instantie besnuffelen en op veilige afstand blijven. Geef ze ruimte. Laat ze wennen. Vriendschap en acceptatie kan niet geforceerd worden, tenzij je toevallig magische krachten bezit (en in dat geval: vertel me je geheim!).
Schoonfamilie 2.0
De nieuwe dynamiek werkt beide kanten op. Je partner probeert misschien jouw kant van de familie te navigeren alsof hij/zij in een doolhof is beland. ‘Wie eet er nu weer geen champignons? Hoe voorkom ik een gesprek over politiek aan tafel?’ Het lijkt soms wel alsof je een trainingskamp runt. Maar met een gezonde dosis humor en wat wederzijds begrip, verandert dat ooit ongemakkelijke ‘familiefeest’ in een knusse chaos.
Handleiding
Survivalgids voor het samengestelde gezin, uiteindelijk draait het allemaal om accepteren dat er geen handleiding of survivalgids is. Een samengesteld gezin is als een IKEA-kast zonder instructies – je weet dat je uiteindelijk iets in elkaar krijgt, maar je hebt geen idee welke schroef waar hoort. En dat is oké. Zet de koffie klaar, omarm de chaos, en lach om de kleine overwinningen, zoals die ene avond dat iedereen het eens was over wat er op tv moest komen.